La bona cuina de Massó
Hamburguesa de tonyina

© Becky Lawton

Ingredients
- Tonyina clara en oli d’oliva Massó 120 g
- Cigrons cuits (200 g)
- 4 Moniato escalivat pelat
- Llavors de sèsam blanc i negre, torrats
- Llavors de lli
- 4 Panets de Viena rodons petits
- Maionesa
- Mostassa de Dijon
- 2 Cogombres agredolços
- 1 Ceba tendra
- 1 Tomàquet gran
- 1 Enciam de fulla de roure petit
Elaboració
1. Peleu els cigrons. Amb la pell, la massa serà molt més indigesta; a més, com que és insoluble, si tritureu els cigrons amb un robot sempre us quedarà una crema líquida, no espessirà. Barregeu els cigrons amb la polpa del moniato escalivat. Aixafeu-ho tot fins a obtenir una textura ferma. Aquest pas també es pot fer, ara sí, amb el robot; segons si es vol una textura cremosa a l’hamburguesa o si us estimeu més una textura més semblant a la d’un trinxat. Afegiu-hi totes les llavors de lli i de sèsam.
2. Escorreu l’oli de la tonyina perquè quedi ben eixuta. Esqueixeu-la fins que el peix quedi reduït a filaments. Barregeu-lo i pasteu-lo amb el farciment de verdures i llavors. Tasteu com està de sal i pebre. Feu 4 boles iguals d’aquesta massa i aixafeu-les un xic per formar les hamburgueses.
3. Escalfeu una paella ampla i plana a foc suau i daureu-hi les hamburgueses per cada una de les cares fins que siguin torrades i cruixents. Mentrestant, feu la salsa barrejant la maionesa amb la mostassa i escampeu-la a la base dels panets.
4. Col•loqueu cada una de les hamburgueses sobre la base de pa salsada. Al damunt poseu els cogombrets tallats a làmines, unes anelles de ceba tendra, rodanxes de tomàquet, enciam... els ingredients clàssics de qualsevol hamburguesa. Només falta posar-li el barret i clavar-hi queixalada.